Dotpainting
Het punt is dat er geen stoppen is,
als je eenmaal verslaafd bent aan dippen en dotten!
Wat is Dot painting?
Dot-painting is een schildertechniek die uit stipjes (dots) bestaat. Het is een creatieve en meditatieve manier van kunst maken. Met de juiste materialen, verf en een portie geduld kan je van start. Even het hele proces van dip, dot, dip, dot, dip, dot, oefenen en voilà je maakt in een mum van tijd de leukste dingen. Je zult merken dat het zeer ontspannend werkt en jij je creativiteit de vrije loop kunt laten. En natuurlijk word je door het zetten van al die dotjes helemaal zen.
Dot-painting is leuk om te doen op stenen, canvasdoeken, vazen, flessen, meubelstukken…. noem ’t maar op.
Echt iedereen kan leren dot painten, ook als je denkt geen geduld te hebben.
Oorsprong
Dot-painten vindt zijn oorsprong bij de inheemse bevolking van Australië, de aboriginals.
Deze vorm van kunst is gericht op het vertellen van verhalen, waarbij het gebruik van symbolen veel voorkomt. Zwart, wit, rood, geel en oker, zijn kleuren die het meest voorkomen. Hierdoor krijgt het werk een mooie aardse uitstraling.
Zo hangt alles volgens de Aboriginals met elkaar samen. Van het landschap en de dieren tot het weer, het eten en het gedrag van de mens. Deze samenhang is ook terug te zien in de eigen vlag van de Aboriginals. Het zwarte vlak symboliseert het volk van de Aboriginals, het rode vlak is de aarde en het gele rondje is de zon ?
Materialen
Dotting-tools
Allereerst natuurlijk de dotting tools.
Je kunt hiervoor speciale dotting-stokjes gebruiken, maar bijvoorbeeld nailart tools werken ook goed. De dottingstokjes liggen goed in de hand.
Je hebt veel verschillende maten nodig in je tools, dit is natuurlijk afhankelijk van welk patroon je gaat maken.
Voorwerp
Kies een voorwerp aan de hand van je niveau. Ben je beginner, dan raad ik je aan om een zo vlak mogelijk voorwerp te gebruiken (bijvoorbeeld een steen of mdf-plankje. Heb je als eens wat geoefend, probeer dan de stap te zetten naar iets met wat meer bolling.
(Keramiek) stift of fineliner
Met een acrylstift of fineliner kun je extra kleine stipjes toevoegen, of een mooi woord handletteren.
Verf
Afhankelijk van welk voorwerp je wilt gaan dotten, heb je acrylverf (waterbasis) of speciale keramiekverf* nodig. Beide bestaan in verschillende merken en prijsklassen. Verf van het merk Amsterdam of Winsor&Newton ( schilders kwaliteit) zijn goede Acrylverven met veel pigment. Deze zijn verkrijgbaar in alle kleuren, zowel in tubes als in potten.
De verf kun je vermengen met water of een acryl verdunner. Je verdunt de verf in verhouding met water tot bijna 50%. Vervolgens rustig roeren tot een gladde structuur ontstaat. (wanneer je te snel veel water en flink roert krijg je luchtbellen)
* als je verf afbakt in de oven op 150°C wordt deze watervast. Gebruik je dotting-servies echter niet voor de dagelijkse kost, hiervoor is het niet geschikt. Zie het vooral als een decoratie. Na gebruik maak je het schoon met een zachte spons onder de kraan.
Water of ‘medium’
Afhankelijk van de verf die je gekozen hebt, verdun je deze met water of pouring medium. Ook gebruik je water om je tools schoon te maken.
Keukenrol / doekje / wattenstaafje
Keukenrol of een doekje gebruik je om na het zetten van de dotten je tools weer schoon te maken. Als verf opdroogt op je dotting-tool kan dat zorgen voor slordige stippen. Wanneer je een dot wilt verwijderen of iets corrigeren, kun je dit gemakkelijk doen met een (vochtig) wattenstaafje.
Bewaar potjes
Gebruik kleine potjes om je verf in te doen en te bewaren.
Liniaal
Een liniaal gebruik je voor het zetten van richtlijnen, zodat de stippen in je patroon symmetrisch zijn.
Sjabloon
Gebruik het liefst flexibele sjablonen/templates als basis voor je patronen, zo creëer je makkelijk herhalende patronen.
Wit krijtje of pastelpotlood
Gebruik een wit krijtje of pastelpotlood om met behulp van je sjabloon of liniaal richtlijnen te zetten.
Kwast
Gebruik een kwast voor het mengen van verf, of het aanbrengen van grotere kleurvlakken.
Cocktailprikkers
Gebruik cocktailprikkers om opgedroogde foutjes te herstellen door deze eraf te krabben.
Washi-tape
Gebruik washi-tape om je sjabloon vast te zetten op je voorwerp. Washi-tape is makkelijk te verwijderen en laat geen lijmresten achter. Om de washi-tape te verwijderen van de sjabloon, kun je het beste een pincet gebruiken, zo beschadig je de verf niet.
Vernis
Gebruik vernis of je voorwerp een mooie glanzende laag te geven.